In samenwerking met:
Rosbief Wellington Met Paddenstoelen
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Rosbief wellington met paddenstoelen

Heb jij al eens beef wellington gemaakt? Helemaal niet moeilijk om te maken, het vergt alleen wat focus en geduld! In dit recept kiezen we voor rosbief, wat we oprollen in serranoham en een champignonmengsel. Geef er een Kerst touch aan door sterren te maken van het bladerdeeg, zo ziet het er nóg feestelijker uit!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept rosbief wellington met paddenstoelen

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
25 min
Totale tijd
55 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Snijd de kastanjechampignons zeer fijn en klop het ei los in een kommetje.
2
Verhit ½ van de olijfolie in een pan en bak de kastanjechampignons 5 min. op hoog vuur. Meng vervolgens in een kom met de tijm en de truffeltapenade.
3
Verhit een pan met de overige olijfolie en schroei de rosbief in 3 min. rondom dicht. Haal uit de pan en breng op smaak met peper en zout.
4
Leg de plakken serranoham 1 cm overlappend in een rechthoek, iets groter dan de rosbief. Verdeel het champignonmengsel over de rauwe ham. Leg het stuk rosbief aan het begin van de plakjes rauwe ham. Rol de rosbief met de ham en het champignonmengsel van je af tot een stevige rol.
5
Rol het bladerdeeg uit. Leg het rosbiefpakketje aan het begin van het bladerdeeg en rol op. Snijd het resterende bladerdeeg af. Duw de naden voorzichtig dicht en bestrijk met het losgeklopte ei. Steek met de koekjesuitsteker sterretjes uit het overige bladerdeeg en verdeel over het bladerdeegpakket. Leg de rosbief wellington op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 25 min. in de oven.

Tip: maak de rosbiefpakketjes een dag van tevoren. Bak ze dan 35 min. af in de oven.

De geschiedenis van de beef wellington

Beef wellington is een iconisch gerecht dat de culinaire wereld heeft veroverd met zijn elegantie, smaak en rijke geschiedenis. Dit gerecht, dat bestaat uit malse biefstuk omhuld met een smeuïg mengsel van champignons, gehuld in knapperig bladerdeeg en vaak geserveerd met een heerlijke saus, is een waar culinair meesterwerk.

De oorsprong van beef wellington is enigszins mysterieus, maar het gerecht heeft duidelijk Britse wortels. Het wordt vaak toegeschreven aan de hertog van Wellington, Arthur Wellesley, een beroemde Britse militaire figuur die bekend staat om zijn overwinning in de Slag bij Waterloo in 1815. De naam Wellington suggereert dat het gerecht ter ere van hem is gecreëerd, maar er zijn ook theorieën dat het gerecht al eerder bestond onder verschillende namen voordat het deze iconische benaming kreeg.

De basis van beef wellington is een dik stuk malse biefstuk, meestal ossenhaas of rosbief, dat wordt gekruid en snel dichtgeschroeid om de sappen vast te houden. Vervolgens wordt het vlees ingesmeerd met een duxelles, een mengsel van fijngehakte champignons, sjalotjes, knoflook en kruiden dat is gebakken tot het een rijke, smeuïge textuur heeft. Dit mengsel wordt op het vlees geplaatst voordat het geheel wordt omhuld met bladerdeeg. Het bladerdeeg wordt vaak gebakken tot het goudbruin en knapperig is, en het resultaat is een prachtig, ingepakt stuk vlees dat zowel visueel als qua smaak verbluffend is. Wist je dat je ook voor een vegetarische wellington kan gaan? In dit recept vervangen we het vlees voor flespompoen!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via