Kippenragout
Niveau
Gemiddeld
Tijd
1u 0min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Kippenragout

Eén van de gerechten waar Kelly veel herinneringen aan heeft, is kippenragout. Haar moeder maakte het vaak voor verjaardagen. Zij heeft het recept overgenomen van Kelly haar oma, en weer doorgegeven aan Kelly zelf. Heerlijk als voorgerecht en met rijst en erwtjes ook lekker als hoofdgerecht.

Meer te weten komen over Kelly én over De smaak van het leven? Bekijk het hier en ontdek nog meer receptinspiratie!

Mijn menuplanner
Gemaakt door:
Kelly ter Horst

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept kippenragout

Kookmodus
Bereidingstijd
1u 0min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
1u 0min
Kookmodus
1
Verhit de olijfolie in een grote diepe pan op middelhoog vuur en bak de kip mooi goudbruin. Breng op smaak met peper en zout.
2
Pel ondertussen de ui en knoflook en snijd in grove stukken. Snijd de knolselderij, prei en wortel in grove stukken. Boen of borstel de champignons schoon en snijd in plakjes.
3
Voeg de ui, knoflook, knolselderij, prei, wortel, tijm en selderijgroen bij de kip en bak 3 min. mee. Voeg de champignons toe en vul aan met het water. Voeg de laurierblaadjes en droge sherry toe en breng op smaak met peper en zout. Laat het geheel 30 min. pruttelen totdat de groenten en kip hun smaak hebben afgegeven aan het water.
4
Giet de kip af in een vergiet en vang de bouillon op in een pan. Haal de kip uit het vergiet, laat even afkoelen en snijd in stukjes. Haal de champignons uit de vergiet. De overige groenten hoef je niet te gebruiken.
5
Verhit ondertussen een pan op laar vuur en laat de boter zachtjes smelten. Voeg de bloem toe en roer goed met een garde 1 min. Voeg beetje voor beetje ongeveer 500 ml achtergebleven bouillon toe en blijf goed roeren om klonten te vermijden. De roux is klaar zodra deze de juiste dikke heeft bereikt, ongeveer de dikte van behanglijm. Voeg de kip en champignons toe en roer rustig door. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
6
Serveer de kippenragout in een pasteibakje.

Tip: serveer de kippenragout met een gemengde salade of met gekookte rijst en erwtjes. Zo kan je het gemakkelijk serveren als volwaardige maaltijd!

Tip: voeg eens 2 tl kerriepoeder toe voor een lekkere twist.

Bewaartip: kook de resterende bouillon tot ongeveer 1,25 liter in voor een krachtigere smaak en serveer de bouillon de volgende dag met een broodje. Vries de bouillon in voor een andere keer (bijvoorbeeld voor het bereiden van roti).

Meer smakelijke gerechten met ragout

Een klassiek voorgerecht is toch wel ragout in bladerdeegbakjes. Waar ze in Frankrijk en België traditioneel kiezen voor kippenragout, kan je ragout ook maken met rundvlees of vis, wat je eerst gaart in een bouillon. Je kan er ook voor kiezen om een vegetarische ragout te maken met champignons. Vervolgens maak je de ragout in een smeuïge saus en serveer je het in een bladerdeegpasteitje, afgetopt met een bladerdeegdakje. Er zijn veel soorten recepten te vinden voor ragout. Eén van onze favorieten is het recept voor pasteitjes met runderragout, kastanjechampignons en dragon. De klassieke combinatie van dragon en paddenstoelen is er eentje uit de Franse keuken en zeker het proberen waard! Deze zelfgemaakte pasteitjes met kipragout zijn ook onwijs lekker. De pasteitjes maak je eenvoudig zelf en daarna bereid je de kippenragout met champignons. Dit recept is een volwaardige maaltijd voor 2 personen, maar je kan het ook als voorgerecht serveren met 1 pasteitje per persoon, of voor bij de borrel!

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Sulfiet
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via