https://eatertainment.nl/recept/bbq-steak-met-gegrilde-watermeloen
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Groene salade met chimichurri

Chimichurri is in dit gerecht de echte smaakmaker! Deze dressing is heerlijk bij gegrild vlees, maar in dit gerecht zet de chimichurri de groenten in het zonnetje. Deze smaakvolle kruidenmix maken we in dit gerecht graag zelf. Proef en ervaar het zelf!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept groene salade met chimichurri

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
Kookmodus
1
Pel en snipper de sjalot. Pluk de peterselie en oregano en hak fijn. Meng de olijfolie, rode wijnazijn, sjalot, peterselie, oregano en chilivlokken tot een saus.
2
Zet een kleine pan water op middelhoog vuur. Snijd de courgette in lange linten met behulp van een kaasschaaf of mandoline. Snijd de kontjes van de groene aspergetips. Kook de tuinbonen en aspergetips in 2 tot 3 min. beetgaar en giet af.
3
Verbrokkel ondertussen de witte kaas. Hak de gerookte amandelen grof. Meng de courgettelinten, tuinbonen en groene asperges en maak aan met de chimichurri.
4
Verdeel de salade over de borden. Garneer met de witte kaas en gerookte amandelen.

Wat is chimichurri?

Chimichurri is een populaire Argentijnse saus die voornamelijk wordt gebruikt als marinade en topping voor gegrild vlees, maar het kan ook worden gebruikt als dipsaus of dressing. Het is een heerlijk pittige en kruidige saus met een frisse smaak.

Leuk weetje: de saus is niet bedacht door een Argentijn, maar door een Ier. Jimmy McCurry was zijn naam, hij streed voor de onafhankelijkheid van Argentinië. Doordat de Argentijnen zijn naam lastig konden uitspreken, maakten zij er chimichurri van.

De basisbestanddelen van chimichurri zijn verse kruiden, knoflook, olijfolie, azijn en rode pepervlokken. De kruiden die vaak worden gebruikt zijn peterselie, oregano en soms ook koriander of basilicum. De knoflook zorgt voor een sterke smaak, terwijl de rode pepervlokken een beetje pit toevoegen. De olijfolie en azijn binden de ingrediënten samen en zorgen voor een lichte zuurheid.

Chimichurri wordt traditioneel gemaakt door de kruiden en knoflook fijn te hakken en te mengen met de andere ingrediënten. De saus kan direct worden gebruikt, maar de smaken ontwikkelen zich vaak beter als het een tijdje wordt gekoeld en gemarineerd.

De saus wordt vooral geassocieerd met Argentijnse barbecues, bekend als ‘asados’. Het wordt geserveerd als een smaakvolle topping voor gegrild vlees, zoals biefstuk, lamsvlees, varkensvlees of gevogelte. Chimichurri voegt een verfrissende en pittige dimensie toe aan het vlees en is geliefd vanwege zijn veelzijdigheid en intense smaak.

Chimichurri is ook populair buiten Argentinië en wordt wereldwijd gebruikt als een smakelijke toevoeging aan verschillende gerechten. Het is een geweldige saus om te experimenteren en aan te passen naar eigen smaakvoorkeuren.

Meer inspiratie

Deze koolhydraatarme salade is een heerlijk recept. Wil jij nog meer receptinspiratie? Neem een kijkje op de pagina voor nog meer koolhydraatarme recepten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sulfiet
  • Noten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?