Gesmoorde prei met warm gerookte zalm
Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Gesmoorde prei met warm gerookte zalm

Bij het smoren van prei gaar je de groenten op laag vuur en voeg je vocht toe. Dit zorgt voor een heerlijke zachte en zoete smaak. De gesmoorde prei is lekker in combinatie met warm gerookte zalm, knapperige pijnboompitten en krieltjes.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept gesmoorde prei met warm gerookte zalm

Kookmodus
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180ºC. Breng een pan water aan de kook, kook de krieltjes 15 min., giet af en halveer de krieltjes. Leg de krieltjes op een met bakpapier beklede bakplaat, verdeel de olijfolie en de helft van het zout over de krieltjes en bak 30 min. in de oven.
2
Snijd een deel van de onder- en bovenkant van de preien af. Snijd in de breedte en lengte een keer doormidden en spoel schoon met water. Snijd de preien daarna in stukken van ongeveer 10 cm.
3
Verhit de roomboter in een pan en leg de stukken prei met de gesneden kant naar beneden in de pan. Bak 3 min. op hoog vuur totdat de onderkant bruin is. Meng de bouillon met ¼ van de crème fraîche. Voeg toe aan de prei en plaats de deksel op de pan. Laat 10 min. smoren op laag vuur. Strooi daarna het resterende zout over de prei.
4
Leg de warm gerookte zalm in een ovenschaal en verwarm 10 min. in de oven. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie en rooster de pijnboompitjes goudbruin. Snijd de dille grof.
5
Verdeel de overige crème fraîche over de borden, gevolgd door de gesmoorde prei, warm gerookte zalm, geroosterde krieltjes en pijnboompitjes en garneer met dille.

Wat is het verschil tussen warm gerookte zalm en koud gerookte zalm?

Het verschil tussen een warm gerookte zalm en koud gerookte zalm is zit hem niet in dat je hem zelf warm of koud maakt, maar in het roken van de zalm. Warm gerookte zalm wordt tussen de 60°C en 70°C gerookt, terwijl koud gerookte zalm bij maximaal 24°C wordt gerookt. Koud gerookte zalm is veel intenser van smaak en heeft echt de roze kleur zoals je gewend bent van rauwe zalm. Warm gerookte zalm is veel steviger van structuur.

Wat is lekker bij warm gerookte zalm?

Bij koud gerookte zalm denk je al snel aan een toast met avocado, ricotta en ei, maar wat eet je eigenlijk bij warm gerookte zalm? Je kunt het ook serveren op brood, zoals platbrood met ricotta, maar je maakt er ook heerlijke hoofdgerechten mee. Wij combineren warm gerookte zalm met gesmoorde prei en krieltjes. Serveer hier een witte wijn met natuurlijke hoge zuren bij, zodat de smaken van de warm gerookte zalm goed naar voren komen.

Hoe lang is warm gerookte zalm houdbaar?

Wanneer je warm gerookte zalm hebt gekocht, is het net als bij koud gerookte zalm na openen 2 dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar de warm gerookte zalm dus niet te lang. Ook wanneer je zelf warm gerookte zalm maakt, is de houdbaarheid na 2 dagen in de koeling verstreken.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Pinda
  • Gluten
  • Sesamzaad
  • Vis
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via