dahl met spinazie
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Dahlpuree met spinazie

Linzen! Ze bestaan in diverse soorten, vormen en smaken. Ontzettend voedzaam en je kunt er eindeloos mee variëren. In de Perzische keuken worden peulvruchten veelvuldig gebruikt. Bijvoorbeeld in de soep, gemengd met rijst en verwerkt in stoofgerechten. Let er wel goed op dat je voor dit recept rode linzen koopt en niet rode splitlinzen. Die behouden namelijk minder goed hun vaste vorm bij het koken en worden eerder papperig. Dit recept kun je als hoofdmaaltijd eten of als bijgerecht. Heerlijk in combinatie met rijst of naan.

Onze Taste The World chef Neda heeft deze heerlijke dahl met spinazie gemaakt. Maar wist je dat je op onze website nog meer recepten uit het Midden-Oosten en Azië vindt? Ga in Taste The World mee op culinaire reis rond de wereld!

Mijn menuplanner
Gemaakt door:
Neda Kia

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept dahlpuree met spinazie

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Spoel de linzen grondig tot het water helder is. Kook de linzen met het water op zacht vuur voor ongeveer 10 min.
2
Pel de ui en snijd in partjes. Pel de knoflook en snijd fijn. Snijd de rode peper in ringetjes. Verhit de olie in een pan en fruit de ui aan tot deze glazig is. Voeg vervolgens de kurkuma, gemalen komijn, knoflook en de helft van de rode peper toe en bak kort. Voeg de tomaten uit blik toe en breng op smaak met peper en zout. Laat dit 5 min. pruttelen op hoog vuur.
3
Giet de linzen af en voeg ze toe aan de saus. Laat het geheel nog 5 min. pruttelen en voeg dan de spinazie toe. Roer alles goed door en laat het nog enkele min. op zacht vuur koken. Garneer met de resterende rode peper en serveer met rijst of naanbrood.

Tip: serveer de dahlpuree met naanbrood, raita (een yoghurtdip) of chutney om het gerecht aan te vullen.
Tip: strooi wat verse korianderblaadjes, gesneden amandelen of een scheutje citroensap over de dahl voordat je hem serveert voor extra smaak en textuur.

Een smaakvol recept van Neda Kia

Deze dahlpuree met spinazie is een heerlijk recept van eatertainer Neda Kia. Ze combineert smaken uit haar geboorteland en vertelt hierover het volgende:

“Geuren en smaken kunnen ons terugbrengen naar specifieke momenten en plaatsen in ons leven. Zo brengt de geur van jasmijn en pas gemaaid gras, de kleur van kurkuma en de smaak van gedroogde munt mij terug naar mijn geboorteland: Iran.

Het streetfood en de familie recepten zijn de meest waardevolle schatten die ik heb meegenomen uit mijn geboorteland. Ze verbinden mij met mijn afkomst. Ik koester deze herinneringen en tradities en wil ze graag met jullie delen door middel van mijn kookkunsten.

Dahl is een veel voorkomend gerecht in de Zuid-Aziatische keuken, met name in landen als India, Iran, Pakistan, Nepal en Bangladesh. In Iran is dahl een streekgerecht uit het zuiden, de regio waar mijn opa vandaan komt en waar mijn oma de kunst van het bereiden van dahl heeft geleerd. Dit gerecht wordt traditioneel gemaakt met rode linzen en aardappelen, samen met de zoete en friszure smaak van tamarinde.

Ik combineer ingrediënten en smaken uit zowel de Iraanse als de Indiase keuken. De rijke kruiden en specerijen uit India voegen een boeiende en verrassende draai toe aan het traditionele Iraanse dahlrecept. Het resultaat is een smaakvolle fusie van twee culinaire
tradities.”

Wat is dahl precies?

Dahl is een gerecht uit de Indiase keuken, gemaakt van peulvruchten zoals linzen, erwten of bonen en op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Het is een voedzaam en gezond gerecht dat meestal wordt geserveerd met rijst en naanbrood.

Wat is lekker bij dahl?

Dahl smaakt heerlijk met basmatirijst, naanbrood en raita, een Indiase yoghurtsaus. Gegrilde groenten en papadums zijn ook populaire bijgerechten. Serveer met chutney en verse kruiden zoals koriander en munt voor extra smaak en frisheid.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?